INGYENES SZÁLLÍTÁS 20.000 Ft FELETT

A fokföldi ibolya szaporítása

A fokföldi ibolyákat többféleképpen is szaporíthatjuk; levélről, oldalsarjról, virágszárról vagy akár mikroszaporítással is. Mi most a levélről szaporítás témakörével fogunk csak foglalkozni ebben a bejegyzésben. Mindenki más módszerre esküszik. Mi most 3 alapvető módszert fogunk bemutatni. 

Gyökereztetés: 
– vízben
– perlitben
– földben

Gyökereztetés vízben

Nagyon sokan szoktak vízben gyökereztetni ibolyaleveleket. Általában az első gyökerek megjelenése után ültetik el a leveleket. A vízben való gyökereztetésről tudni kell, hogy ilyenkor az ibolyalevelek úgynevezett “vízgyökereket” nevelnek, amelyek aztán ültetéskor, nem vagy csak nehezen tudnak alkalmazkodni az új közeghez. Ennek legbiztosabb jele, amikor a beültetett levelek, az ültetés után kókadozni kezdenek. Ilyenkor joggal gyanakodhatunk arra, hogy a gyökerek az ültetés közben megsérültek, esetleg a földes közeg megfojtotta a vízgyökereket.
Ez a  jelenség nem törvényszerűen fordul elő, de elég gyakori. A közeg mindenképp legyen nedves az ültetéskor, ha kell nedvesítsük be előre, és a levelek beültetése után ne nyomkodjuk le.

Gyökereztetés perlitben

A perlitről pár szóban:
természetben is előforduló vulanikus közet, amelynek magas a víztartalma. Nagy mértékű hevítés hatására megduzzad, így állítják elő a kertészeti perlitet is. A kertészetben azért használják, mert lazítja a földkeverékeket, szellősé téve azokat, illetve a közet felületén nagy mennyiségű vizet képes megkötni.

A perlit steril közeg, így gyökereztetéshez is jó lehet. Ma már a legtöbb kertészetben hozzájuthatunk kertészeti perlithez. Töltsünk meg egy edényt perlittel, majd öntözzük be vízzel, figyeljünk oda, hogy egy jól formázható homogén közeget kapjunk, ha esetleg sok vizet adtunk hozzá, öntsük le a felesleget. A kezünk, vagy egy deszka segítségével lapogassuk meg a perlit felszínét, majd egy pálcika vagy akár műanyag golyóstoll segítségével fúrjunk a közegbe lukakat. A lyukakba állítsuk bele a leveleket, majd az ujjunk segítségével picit tömörítsük a perlitet a levél körül. 
3-6 hét alatt általában gyökeret, illetve sarjat hoznak a levelek.

Gyökereztetés földben

Amikor földben való gyökereztetésről beszélünk, az alatt általában jó minőségű ültetőközeget értünk. Mi erre a célra fehér tőzeg és perlit keverékét használjuk (80-20% arányban). A közeg mindig legyen nedves ültetés előtt! A cserepeket feltöltjük ültetőközeggel, majd beleállítjuk a leveleket. Általáb 3-6 hét alatt jelennek meg az első sarjak. 

fokföldi ibolya szaporítása

A földkeverék előnye a többi közeggel szemben, hogy valamennyi tápanyagot is tartalmaznak, így a növénynek a sarjképzés során már a felvehetőek lesznek a mikro- és makroelemek is a gyökereken keresztül.

Fontos tudnivalók

A sarjképzés, idő és energiaigény folyamat az anyalevél részéről. Az energia előállításához a növényeknek fényre és tápanyagra van szüksége. A tápanyagot a gyökereken keresztül tudják felvenni, a vízzel együtt. Ha száraz a közeg a gyökerek tönkremennek és a tápanyagfelvétel igazi kihívás lesz a növény számára. Fontos, hogy folyamatosan nyirkosan tartsuk a közeget, hogy a vízben oldott tápanyagokat fel tudják venni. Az energia előállításához a növények a fotoszintetizálást használják, ezért nagyon fontos, hogy legyen elegendő fény a növényünk számára. Ha nincs elég fény, a sarjak megjelenése vontatott, lassú folyamat lesz, és az anyalevelünk a legrosszabb esetben akár tönkre is mehet. 
Nagyon fontos, hogy a növénynek biztosítsuk a folyamatos tápanyagutánpótlást. A friss ültetőközeg pár hétre elegendő tápanyagot szokott tartalmazni, azonban egy idő után kiürül. Ezt pótolhatjuk akár folyékony tápokkal, levéltrágyával, vagy akár hosszú hatóidejű granulált tápokkal is

A fenti képen látható levelek, ugyanarról az anyatőről kerültek le és ugyanakkor lettek szaporítva. Azonos helyen voltak tárolva így a fényviszonyokban sem volt eltérés. Nagyjából 1,5 hónap után mindkettő sarjas volt. Jól látható, hogy a vízbe rakott leveleken lévő sarjak kisebbek fejlettlenebbek. Ez részben annak is köszönhető, hogy a vízben önmagában nem sok tápanyag van. A földkeverékben lévő, fel tudta venni a tápanyagokat a gyökereken keresztül, így a sarjai is sokkal fejlettebbek voltak, már ezen a pár hetes időtartamon belül is.

Ha a leveleket beültettük, lehetőleg alulról öntözzük őket, szobahőmérsékletű vízzel. A levelekt soha ne ültessük nagy cserépbe, mert a fokföldi ibolyák először a cserepet szövik be a gyökerükkel és utána fordítanak energiát a növekedésre, virágzásra. 

Your Cart
0

Fenn vagyunk instagramon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedvezmény - 500 ft

Iratkozz fel hírlevelünkre a kupon igényléséhez!

Cserébe megajándékozunk egy 500 ft-os kuponkóddal, amit felhasználhatsz első vásárlásodkor