INGYENES SZÁLLÍTÁS 20.000 Ft FELETT

a sárga fokföldi ibolya

Sokszor felmerül a vásárlók részéről, hogy tartunk-e sárga fokföldi ibolyát vagy egyáltalán létezik-e? Nos, érdekes kérdés, és mielőtt választ adunk rá, érdemes megvizsgálni a fokföldi ibolyák színpalettáját. 

Az elsőnek, a természetben felfedezett botanikai fajtáknak kékeslila színű virágai voltak. Viszonylag jellegtelen, apró szirmai messze kevésbé látványosak, mint azon fajtáké, amit a legtöbb kertészeti áruház polcain megtalálhatunk. Mindezek ellenére a botanikai fajták a mai gyönyörű fajtáink ősei. Hosszadalmas nemesítési munka eredménye volt mire felbukkant egy-egy új szín, forma, vagy az eddigiektől jelentősen eltérő külső jegy a növényeken.  Több mint 100 év telt el a fokföldi ibolyák felfedezésétől a mai napig. Ez nagyon hosszú idő és még mindig történnek érdekességek, vagy bukkanak fel újondságok a nemesítés során. Erről egy másik cikkünkben fogunk beszámolni alkalomadtán. Az Egyesült Államokban, Oroszországban, Ukrajnában nagyon nagy hagyományokkal rendelkezik a fokföldi ibolyázás. Évtizedek óta tartanak kiállításokat, ahol rendre bemutatják az újdonságokat, de szerte a világban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek ezek a szobanövények. Egy Hawaiion élő jóbarátunk, aki Peruból származik, számolt be róla, hogy náluk Dél-Amerikában is az első kiállítások már a 80-as évek környékére datálódnak. Idehaza, 2008-tól tartunk rendszeresen kiállításokat, de még így is a legtöbb embernek meglepetést tudunk okozni a fajtaváltozatossággal.
Manapság a szirom színek között megtalálhatóak, a bordók, rózsaszínek, lilák, kékes árnyalatok, de a fehér és a zöld is elterjedt. 

botanika fokföldi ibolya

Mi határozza meg a szirmok színét?

A virgászirmok színét alapvetően az antociánok határozzák meg. Az antociánok nem mások mint egy vízoldékony színanyagcsoport. Színük a pH érték függvényében változik, pirostól kezdve egészen a kékig. Megtalálhatóak, a gyökerekben, levelekben, a virágokban és még a termésben is. Pár kivételtől eltekintve szinte minden növényben megtalálhatóak ezek a vegyületek.

A növény számára ez azért fontos, mert a beporzó rovarok könnyebben megtalálják őket, a feltűnő színek miatt, illetve az antociánok védelmet nyújtanak a napsugárzás káros hatásai ellen is. Az antocián egy nagyon erős antioxidáns, ami segít semlegesíteni a napsugárzás által felszabadított szabadgyököket is. Például a piros bogyós gyümölcsök fogyasztása ezért fontos az emberek számára. 

Részleteiben nem megyünk bele az antociánok felépítésébe, mivel mi is laikusok vagyunk a témában, de egy kis kutatással nagyon sok tudományos írás elérhető róluk.

A fokföldi ibolyákban található antociánok: delfinidin (kékes árnyalatokért felelős), cianidin (vöröses árnyalatok) és/vagy pelargonodin (sárga árnyalatok). A kutatások igazolták, hogy a fokföldi ibolyák esetén a szirmok sárga árnyalatáért egy kalkon alapú flavonoid felelős. 

A kalkonszintézis a botanikai fajták esetén egészen alacsony. Noha a nemesítésenek hála már vannak egészen sárgás árnyalatok is, ami a szintézis hatásfokának javulását jelzi, azonban az egységes sárga szín még nem jelent meg a fokföldi ibolyák esetében. 
Ez irányban folytatnak kutatásokat, és különböző módszerekkel próbálják az ibolyákat rávenni újabb genetikai mutációk megjelenésére, ugyanis a nemesítés lényegében nem más, mint újabb és újabb előnyös fizikai megjelenést szabályozó tulajdonságok felszínre hozása. 

A sárga színt az ibolyák “Szent Gráljának” is szokták nevezni. Valószínűleg még sokáig várat magára az első igazán sárga fajta.

Sárga fajták a Csuporkavilág Kertészet ajánlásból

1. Jolly Sun Chaser

Félmini fajta, sötétzöld levelekkel. Virágai alapvetően fehérek, duplák, félduplák, melyeken jól látható sárgás árnyalat figyelhető meg.

Jolly Sun Chaser fokföldi ibolya
Sárga fokföldi ibolya

2. LE-Zoloto Nibelungov / ЛЕ-Золото Нибелунгов

Standard fajta, de nem tartozik az igazán nagy fajták közé. Dupla virágaiban a fehér, a kék és a sárga árnyalatai keverednek. Levelei kicsit kényesek, fontos, hogy mindig időben öntözzük, különben a rakoncátlanok lesznek a levelek.

3. LE-Oscar

Standard fajta, virágai alapvetően fehéresek, kevés sárga árnyalattal. Ezt a fajtát azoknak ajánlom, akinek nem baj, ha a virág viszonylag gyorsan elnyílik.

LE-Zlato Skifov fokföldi ibolya

4. LE-Zlato Skifov / ЛЕ-Злато Скифов

Az összes közül talán ez a legnagyobb kedvencünk. Virágai nagy méretűek, a rózsaszín és a sárga keveredik bennük. Méretre standard, a levelek sötétzöldek és enyhén hullámosak.

4. Chantaspring

Mini futós fajta, akinek kevés helye van ideális választás lehet. Nem virágzik állandóan, de amikor megteszi ezt, akkor tömegével hozza az apró kis csengettyűket. Levelei világoszöldek, hegyesek.

Chantaspring fokföldi ibolya
Your Cart
0

Fenn vagyunk instagramon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedvezmény - 500 ft

Iratkozz fel hírlevelünkre a kupon igényléséhez!

Cserébe megajándékozunk egy 500 ft-os kuponkóddal, amit felhasználhatsz első vásárlásodkor