INGYENES SZÁLLÍTÁS 20.000 Ft FELETT

A fokföldi ibolya átültetése

A fokföldi ibolyák általánosságban véve “igénytelen” szobanövényekként vannak számontartva, azonban, hogy igazán szépek legyenek nagyon is kell velük foglalkoznunk. Évente 2x (lehetőleg tavasszal és ősszel), ha lehetőségünk van rá, ültessük át friss közegbe a növényünket. Ezt általában bőséges virágzással fogja meghálálni. 
Sokszor felmerül a kérdés, hogy virágzásban lévő ibolyát átültethetünk-e? A válasz: Igen!
A virágzásban lévő ibolyákat nyugodtan átültethetjük, az átültetés ugyanis serkenti a gyökérképződést és ezáltal a virágzást is.

Hogy hogyan lássunk neki a fokföldi ibolya átültetésének? Könnyítésül összeszedtük nektek a lépéseket, képekkel illusztrálva az egyes folyamatokat.

1. Adott az átültetésre váró fokföldi ibolya. Még éppen virágzik, de nincs rajta sok virág, ezért az átültetés, megfiatalítás prioritást élvez.
Ha megnézzük a külső levelei haloványak, sárgulnak előfordul, hogy barnás száraz, vagy éppen puha foltok vannak rajta.

2. A fokföldi ibolya átültetésével a célunk az, hogy a növény általános kondíciója javuljon. Ezt az egészséges gyökérzettel tudjuk elérni. A virágzás nagyon sok energiát igényel a növény részéről, így kezdjük az átültetést a virágok eltávolításával. A fokföldi ibolya földigényéről a következő pontban ejtünk szót. Használjunk minidig jó minőségű ültetőközeget.

3. Közben előkészítjük a közeget is. 80% florimo vagy egyéb tözeges alapú földkeverék és 20% kertészeti perlitet használhatunk. Mindenképp nedvesítsük be a közeget ültetés előtt, de ne legyen vízes. Könnyű legyen vele dolgozni. A savanyú közeget nyugodtan felejtsük el, mert alacsony pH érték mellett a tápanyagok felvétele nehézes lesz. A fenti képen látható közeghez hasonló keveréket kell kapnunk. Az arányokon lehet változtatni, nyugodtan kisérletezzünk. Adhatunk, gilisztahumuszt, faszenet, vagy akár kókuszrostot is a közeghez. 

4. Ahogy a bevezetőben is említettük, a sárguló, halványabb leveleket szedjük le, mert ők már az életciklusuk végéhez közelednek. Néha drasztikusnak tűnhet ez a beavatkozás mivel egészen sok levéltől is megszabadulhatunk ilyenkor, az ibolyánk állapotától függően. Mi most nagyjából 1-1,5 levélkörnyi levelet szedtünk le. Ezeket a leveleket akár szaporításra is felhasználhatjuk, ha nem akarjuk kidobni őket, még annyi energia maradt bennük, hogy sarjakat is neveljenek. Ahogy a képen látszik még maradt a növényünkön pár fakó levél, de próbáltuk valamennyire a szimmetriát is szem előtt tartani, és azokat a leveleket majd egy következő növényfiatalítás alkalmával eltávolíthatjuk.

a fokföldi ibolya átültetése

5. A levelek leszedése után általában marad egy kis kopasz gyökérnyak. Ezzel most ne foglalkozzunk, mert átültetéskor ez a rész a földbe fog kerülni, a leszedett levelek helyén pedig új gyökereket fog hozni.

6. A földlabda alsó harmadát vágjuk le egy éles késsel vagy szikével. Az sem baj, ha ilyenkor belevágunk a növény föld alatti főgyökerébe. Óvatosan ilyenkor a megmaradt földlabdából kirázogathatjuk a régi közeget. Ezt könnyebb megtenni, ha nem közvetlenül az öntözés után állunk neki az átültetésnek. (Ez a példány tartályon volt ezért a közege is vizes)

Amikor új cserépbe ültetjük, használjunk akkorát, amekkora a növény átmérőjének a harmada, fele. Mi az 1/3 -os arányt szoktuk követni, de a kisebb cserépben a közeg is gyorsabban kiszárad, főleg, ha még perlit is van benne. Kezdőknek inkább a fele akkora cserepet ajánljuk, igaz ekkor több idő mire benövi az új cserepet a növény, de talán könnyebb dolgunk van a növény öntözésénél, nem kell olyan gyakran figyelni a közeget, hogy mikor szárad ki. Az idő és tapasztalat függvényében az öntözési időkre rá fogunk érezni és megpróbálkozhatunk kisebb cserepekben is nevelni a növényünket. 
Mi jelen esetben egy 7 cm-es cserépbe ültettük át ezt standard méretű növényt. 

8. Az átültetésben lehetnek árnyalatni különbségek a növények állapotátólfüggően. Előfordul, hogy alig van gyökere, vagy éppen az egész gyökérnyak meg van puhulva és rothadásos tüneteket mutat. Fontos, hogy ilyenkor minden rossz részt az egészséges részig vissza kell vágni, majd fahéjjal lekezelhetjük a sebet. Későbbiekben majd ezekről az esetekről is fogunk írni.

Tegyük az átültetett növényt, világos, tűző naptól mentes helyre. Figyeljünk oda az öntözésre. Ne álljon soha az alátben 20 percnél tovább a víz. A maradékot mindig öntsük ki alóla! Ha odafigyelünk, akkor az átültetés után pár hétben már megjelennek az új bimbók, és növényünk gazdag virágzással hálálja meg a gondoskodásunkat.

Your Cart
0

Fenn vagyunk instagramon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedvezmény - 500 ft

Iratkozz fel hírlevelünkre a kupon igényléséhez!

Cserébe megajándékozunk egy 500 ft-os kuponkóddal, amit felhasználhatsz első vásárlásodkor