A fokföldi ibolya gondozása (afrikai ibolya gondozása)

 

1. ültetőközeg

A fokföldi ibolya tartása pár alapvetéssel kezdődik. A talaj nagyon fontos! Az ibolyák laza, jó vízelvezetőképességű közeget igényelnek. Ne sajnáljuk ibolyánktól a jó minőségű közeget, mert ha odafigyelünk rá, akkor meg fogják hálálni a növényeink a figyelmességet. Legtöbb helyen elérhető a Florimo általános virágföld. Ehhez keverjünk 10-15% perlitet, és máris olyan közegünk lesz amit a növényünk imádni fog. Ültetés előtt érdemes nedvesíteni a közeget, de nem szabad, hogy tocsogjon a víztől. 

2. Fényigény!

A másik nagyon fontos kérdés, hogy mennyi fényt kapjon a növényünk. A fény az, aminek segítségével fotoszintetizál, a földben lévő makro és mikro elemek segítségével energiát állít elő a növényünk a növekedéshez és virágzáshoz. Ha ablakban tartjuk az ibolyáinkat, akkor a legmegfelelőbb a keleti tájolás, de az északi sem rossz (bár itt picivel kevesebb fényt fog kapni). Déli és nyugati ablakban szigorúan csak a november-január eleji időszakban tarthatjuk őket árnyékolás nélkül, mert a levelek máskülönben meg fognak égni. A fény esszenciális kérdés, fontos tudni, hogy az ablak közelében, de nem közvetlenül az ablakban tartott növényeknél gyakran tapasztalhatunk problémákat, pl. felállnak a levelek, vagy nem virágzik a növényünk. Az ablaktól való távolsággal együtt négyzetesen csökken a fény mennyisége, tehát amit mi még világos helynek ítélünk meg, ott már a növényünk számára akár kevés is lehet a fény mennyisége.

Mesterséges megvilágítás:
Egyre többen tartanak növényeket polcokon, ahol mesterséges megvilágítás (led, fénycső, izzó) szolgáltatja a szükséges fénymennyiséget az ibolyák számára. A megvilágítással tudjuk biztosítani a növények számára az optimális fejlődéshez szükséges fénymennyiséget. 

 

3. öntözés és tápozás

A fokföldi ibolyák számára nagyon fontos, hogy rendszeresen kapjanak vizet. A vízzel tudják csak felvenni a vízben oldott tápanyagokat, ami a fejlődésükhöz elengedhetetlen. A virágzás és a növekedés is nagyon sok energiabefektetés a növény részéről, így nem jó, ha megvonjuk tőlük az alapvető szükségleteiket. Mi sem örülnénk, ha nem kapnánk enni és inni hetekig 🙂

Az első részben beszéltünk a perlitről. Ez az anyag segít nekünk abban, hogy a gyökerek tudjanak lélegezni, még akkor is, ha nedves a közegünk. 

Soha ne álljon a növényünk vízben! Ezzel a gyökereket megfojthatjuk. Általános szabályként elmondhatjuk, hogy amit nem szív fel az alátétből a növény, azt 20-25 perc elteltével öntsük ki az alóla.
Az öntözővíz lehetőleg szobahőmérsékletű legyen.
Mi minden öntözéshez tápoldatot is adagolunk, de nagyon fontos, hogy a tápozáshoz használt termék csomagolásán lévő adagolási javaslat kb 1/8-át alkalmazzuk! Ezáltal elkerülhetjük, hogy a növények gyökerei megégjenek és túltápozzuk a növényeinket.

4. fokföldi ibolya átültetése és “kozmetikázása”

Másik nagyon fontos dolog a fokföldi ibolya gondozása során, hogy évente 2-3 alkalommal ültessünk. Ha szükséges, akár virágzás közben is lehet. Átültetéskor érdemes ellenőrizni a gyökereket. Az egészséges gyökérzet dús és fehér színű. Ha sárgás-barnás a gyökérzet, akkor már bajok lehetnek a növénnyel és érdemes változtatunk pár dolgot a gondozással kapcsolatban.

Tapasztaltabb ibolyások számára van egy javaslat átültetéskor, amit általában alkalmazni szoktak. A cserép átmérője legyen a a növény átmérőjének 1/3-a. Mi ehhez a szabályhoz nem ragaszkodunk, mert minél nagyobb a lombozat, annál gyorsabban ki fog száradni a növény közege. Az is előfordul, hogy egyszerűen felborul a cserép. Mi mindig egy picit nagyobb cserepet javaslunk a vásárlóinknak, mert abban könnyebb gondozni kezdőként is a növényeket. Azonban arra is figyelni kell, hogy a cserép ne legyen túl nagy, mert akkor a növényünk a gyökérfejlesztésre fog koncentrálni és nem a virágzásra.
Átültetéskor az alsó fakóbb levélkörből érdemes leszedni a leveleket. Azok már kevésbé látják el a funkciójukat. Viszont a levett levelek helyén szép új gyökeret növeszt az ibolyánk. Átültetéskor érdemes úgy ültetni, hogy a az utolsó levélkör alatti rész már a föld alá kerüljön.
Minden beteg részt érdemes egy éles, fertőtlenített szikével vagy késsel eltávolítani. A hervadt virágokat is érdemes leszedni.

Érdemes végignézni az alábbi angol nyelvű videót, sokat segíthet az átültetésben

Ha olvasnátok egy kicsit az afrikai ibolyák történetéről, akkor ajánljuk a wikipédiát is!