INGYENES SZÁLLÍTÁS 20.000 Ft FELETT

Futó fokföldi ibolyák

Mi az a futó fokföldi ibolya?


A kiállításokon sokszor beszélgetek a látogatókkal, és mindig rácsodálkoznak az fokföldi ibolyák változatosságára. Legyen az méret, levélforma, habtius, virágszín vagy bármilyen más jellemző. A legnagyobb meglepetést talán az okozza, amikor elmondom nekik, hogy létezik futós fajtájuk is. Ilyenkor sokszor visszakérdeznek, hogy ez mit is jelent? Nos, ezt úgy lehet megfogalmazni, hogy az ibolya növekedési mintázata nem a szokásos elterülő rozetta képét mutatja, hanem jobban hasonlít egy kisebbfajta bokorra. 

Ezt a bokros formát annak köszönheti, hogy rengeteg oldalsarjat képez. Egyes fajták nagyon gyorsan nőnek, mások pedig épp ellenkezőleg. Akár 2-3 évet is várni kell mire szép kompakt formája lesz. A virágzási habitusok is rendkívül különböző, de ha könnyen virágzó fajtákat akarunk, akkor érdemes a Rob’s fajtákkal próbálkoznunk első körben. Más fajták lassabban virágoznak mivel olyan sűrű bokrot képeznek, ahol a levéltövekhez már nem jut be sok fény. Ezek a fajták több odafigyelést igényelnek.

A következőkben a Pixie Blue példáján keresztül mutatom be, hogyan bánjunk a futós fajtákkal.

Ez volt a kiindulás forma. Éppen virágzott, de ezt figyelmen kívül hagytam, mivel tudtam, hogy a végeeredmény még szebb lesz.

Szedjük le az összes virágot, hiszen a növényünknek most az új hajtásokra kell koncentrálnia és nem szeretnénk, ha a virágzásra menne el a növény összes energiája. Nagyon fontos, az átültetés ilyenkor! Ejtsük meg ezt is. Ügyeljünk arra, hogy ne adjunk túl nagy cserepet a növényünknek, mert akkor a gyökérképződésre fogja fordítani az energiáit és nem a növekedésre, az új oldalsarjak nevelésére. Ha túl nagy a cserépméret, akkor a gyökerekkel igyekszik kitölteni azt. A gyökeret lehetőleg próbáljuk ne megsérteni átültetéskor.
Ha megvagyunk az átültetéssel, akkor álljunk meg egy pillanatra és vegyük szemügyre a növényünket.

A fokföldi ibolyák a virágokat, mindig az levélnyelek tövénél lévő alvó virágrügyekből hozzák. A virágzás tápanyag igényes folyamat, ezért fontos, hogy rendszeresen kapjanak tápanyag utánpótlást. A fény pedig azért fontos, mert anélkül a tápanyagból, nem tud olyan hatékonyan energiát előállítani a növényünk. Ahhoz, hogy a tápanyagot fel tudja venni az ibolya, vízre és egészséges gyökérzetre van szüksége. Ezért is fontos, hogy a gyökereket nagy kincsként kezeljük és vigyázzunk rá az átültetésnél is. Az egészséges gyökérzet fehér színű (nem sárgás-barnás). 
No de vissza a képhez! Ha közelebbről megnézzük a szárakon apró levelek formálódnak, ezekből lesznek az oldalsarajak és a virágzásunk alapjai is! Ahhoz, hogy ezek megfelelően tudjanak fejlődni fontos, hogy kapjanak fényt!

Futó fokföldi ibolya

Logikus lépés tehát, megszabadítani az összes olyan levéltől a növényt, ami takarja a levélközökben megbújó új oldalsarjakat. Legyünk bátrak, és ne ijjedjünk meg kopasztástól!

Alig pár hét alatt szemmel látható lesz, ahogyan az új sarjak megindulnak és egyre inkább kitölti a cserepet. 

Hétről hétre újra egyre dúsabb lesz a növényünk és megindulnak az új virágrügyek is. Ez a kép a kopasztás után 8 héttel készült. Rengeteg új virágot hozott és a lombozat is sokkal szebb, egészségesebb, üdébb színű lett. Megéri ezt a pár hetet rááldozni és közben hasznos megfigyeléseket is tehet az ember. 

A Rob’s Willawong esetében is hasonlóképpen jártam el, őt az egyik Ibolya Napi kiállításra készítettük fel a fenti módszer segítségével. Ez a fajta különösen jól virágzó, de méreteit tekinte igencsak nagyra tud nőni. Egy nagyobb lapos tálat is hamar képes befutni. A futós fokföldi ibolyákat azért is kedvelem nagyon, mert a hagyományos fajtáknál sokkal több virágot hoz, illetve sokkal gyakrabban virágzik. Egyes fajták akár egész évben megszámlálhatatlanul ontják a virágokat. 

Skart Litet Moln, egy mini futó fajta, svéd nemesítés. Virágai szimplák, rózsaszínűek és kis méretűek. Ő már a kicsit kevesebbet virágzó fajták közé tartozik, de látható, hogy amikor rászánja magát a virágzásra, akkor nem hagy cserben bennünket. 


Ha szeretnél még olvasni a futós fokföldi ibolyákról, akkor nézz körbe az AVSA (Amerikai Afrika Ibolya Szövetség) honlapján is:
https://africanvioletsocietyofamerica.org/learn/violets-101/introduction-to-trailers/

Your Cart
0

Fenn vagyunk instagramon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedvezmény - 500 ft

Iratkozz fel hírlevelünkre a kupon igényléséhez!

Cserébe megajándékozunk egy 500 ft-os kuponkóddal, amit felhasználhatsz első vásárlásodkor