INGYENES SZÁLLÍTÁS 20.000 Ft FELETT

A mesevirág gondozása és eredete

Achimenes erecta
mesevirág rizóma

Kedves olvasó, te már nagy valószínűséggel hallottál a mesevirágokról, azonban idehaza még nem olyan elterjedt növények. Kereskedelmi forgalomban csak nagyon ritkán találkozni velük. Az alábbi cikkünkben olvashatsz a mesevirág gondozásáról és élőhelyéről.

De vajon honnan is származnak ezek a bájos, tölcséres virágú növények?
A mesevirágok a Gesneriaceae (Csuporkafélék) nemzettségébe tartoznak. A nemzettség 26 fajt foglal magába, jelenlegi tudomásunk szerint. Elterjedési területük Közép-Amerika és Mexikó. Virágai változatosak, azonban a botanikai fajokra itt is igaz, hogy kevésbé látványosak, mint a nemesített fajtársaiké. A legtöbb fajuk eredeti élőhelyükön, tölgyesekben és fenyvesek által borított területeken él, általában szezonálisan száraz területeken, ahol a “pikkelyes” rizómáknak köszönhetően nyugalmi állapotba tud vonulni, amikor kedvezőtlenebbre fordulnak a körülmények. Ezek a pikkelyes rizómák jellemzik a  Gloxiniinae alrendet, amelyekbe a mesevirágok is tartoznak

Kétharmada a botanikai fajoknak Mexikóban él (többek között Chihuahua és Tamaulipas megyékben 800-1600 méteres magasságban található tölgyes és tűlevelű erdőkben), de Equadorban, Venezuelában, Kolumbiában és Jamaika egyes területein is találkozhatunk velük.

Hogyan gondozzuk a mesevirágot?

A mesevirágok igen sokfélék tudnak lenni. Ez a változatosság azonban megmutatkozik a növekedési- és virágzási habitusukban is. Egyes fajták nagyon korán elkezdenek virágozni, mások csak későn, augusztustól. Ha egész nyáron át szeretnénk, hogy növényünk virágozzon, akkor jó fajtákat kell ültetni. Hogy melyek a jó fajták a virágzási kedv alapján? Párat fel tudunk sorolni, mint pl. Glory, Ambrosie Verschaffelt, Peach Blossom, de manapság már annyi fajta létezik, hogy inkább érdemes saját magunk kitapasztalni a fajták jellegzetességeit.
Fontos, hogy 10 celsius fok éjszakai hőmérséklet alatt ne rakjuk ki a cserepeket, mert a hideg visszavetheti a rizómák és az új hajtások növekedését és késleltetheti a virágzást. Ha korán szeretnénk virágzó növényeket, február és március közepén ültessük el a rizómákat palántázócserépbe és lehetőleg tartsuk őket világos helyen, addig amíg a végső cserépbe át nem ültetjük őket.

Nyáron a cserepeket lehetőleg tartsuk védett helyen, mert az erős szél, és esőzés a lombozatban.

Több károsítója is lehet a mesevirágoknak, de leginkább a bagolylepke hernyója és az amerika lepkekabóca ellen kell védekeznünk.

Mesevirág ültetése

Egy 12-16 cm-es cserépbe 3 rizómát érdemes ültetni, hogy szép bokros, kompakt növényünk legyen. A cserépméret nagyban függhet a tartási körülményektől is. A mesevirágot ültethetjük balkonládákba is, természetes ekkor annyit rakjunk bele, hogy egyenletesen kitöltsék a virágládákat. A rizómákat nem kell mélyre ültetni, fektessük el a rizómákat, és takarjuk be 2-3 cm réteg ültetőközeggel. Előfordulhat, hogy a rizómák már elkezdtek hajtani és ültetéskor leszakad belőle egy kis darab. Ezen sem kell aggódnunk, rizómáink így is ki fognak hajtani.

A földet ne hagyjuk teljesen kiszáradni sosem, de a pangó vizet is kerülni kell. Rendszeresen gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásról, különösen a virágzási szakasz alatt. 

Ha jó gondját viseltük a növényünknek, akkor ősszel rengeteg új rizómával fog megörvendeztetni. 
Mindig várjuk meg amikor a lomb elkezd sárgulni, láthatóan a hanyatlás jelei mutatkoznak. Így jelzi a növényünk, hogy kezdetét veszi a pihenőidőszak. Szeptembertől elkezdenk visszahúzódni  rizómák, a vegetációs időszak véget ér. Ez egészen novemberig is eltarthat. 

Ilyenkor nincs más dolgunk mint, levágni a lombozatot és fagymentes, száraz helyen teleltetni a cserepeket. A teleltetéshez egyáltalán nemszükséges fény, így akár egy pince is lehet a teleltetőnk. Ha hely szűkében vagyunk, akkor szedjük ki a rizómákat a cserépből, majd pár napig (3-4 nap) hagyjuk száradni őket. Ha ezt nem tesszük meg, akkor könnyen penészesedésnek indulhatnak a rizómák, amikor kis dobozokba vagy simítózáras tasakokban tároljuk őket. Ilyenkor a rizómákat vermikulitban érdemes a dobozokba és simítózáras tasakokba rakni.

Egészen a következő szezonig nincs is más teendőnk vele. Amikor újraindul a szezon, akkor a kiszedett rizómákat elültetjük, vagy a cserepeseket átültetjük.

Extra tipp!
Amikor a rizómák hajtani kezdenek beültetés után, akkor egészen az első bimbók megjelenéséig érdemes mindig visszacsípni a tetejüket. Ezzel elágazódásra kényszerítjük a növényünket. Minél több elágazódás lesz a növényünkön, annál több bimbót fog hozni.

Mesevirág kínálatunk: itt elérhető!

Your Cart
0

Fenn vagyunk instagramon is!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedvezmény - 500 ft

Iratkozz fel hírlevelünkre a kupon igényléséhez!

Cserébe megajándékozunk egy 500 ft-os kuponkóddal, amit felhasználhatsz első vásárlásodkor